Alimentatie

Alimentatie is de geldelijke periodieke uitkering die een ex-partner verschuldigd is aan de andere ex-partner.

Er bestaan twee soorten alimentatie:

  • Kinderalimentatie
  • Partneralimentatie

Partneralimentatie

Partneralimentatie is bedoeld om na een echtscheiding of na een beëindigd geregistreerd partnerschap de minst draagkrachtige ex-partner tegemoet te komen in de kosten van het levensonderhoud.
De regels over partneralimentatie gelden niet alleen na een huwelijk, maar ook na een beëindigd geregistreerd partnerschap.

Waarom alimentatie?

Tijdens het huwelijk en een geregistreerd partnerschap bent u verplicht elkaar te onderhouden. U staat in een bijzondere verhouding tot elkaar die na een echtscheiding of geregistreerd partnerschap niet meteen ophoudt.
Na een echtscheiding moet een ex-partner die bijvoorbeeld heel zijn of haar leven niet heeft kunnen werken, geen werkervaring heeft of opleiding heeft gevolgd, ineens weer op zoek naar een baan. Er bestaat dan een kans dat door deze factoren een ex-partner zelf niet (direct) in het levensonderhoud kan voorzien. Om toch aan alle kosten van het levensonderhoud te kunnen voldoen, moet de meest draagkrachtige persoon een bijdrage in de kosten gaan betalen. Op die manier wordt gewaarborgd dat een ex-partner na een relatiebreuk niet meteen met schulden geconfronteerd wordt en een zelfstandig leven kan opbouwen.

Lees meer over partneralimentatie

Kinderalimentatie

Met de verzorging en opvoeding van kinderen gaan vanzelfsprekend kosten gemoeid. Tijdens de relatie betalen de ouders hier samen aan mee. Maar wat dan na het verbreken van de relatie, een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap?

In de meeste gevallen is een scheidend partner verplicht om in de kosten van de verzorging en opvoeding van een kind mee te betalen. Deze verplichting geldt in beginsel tot 18 jaar. Daarnaast bestaat er ook een voortgezette financiële verplichting tot het 21ste levensjaar van het kind in de vorm van een bijdrage in de kosten van het levensonderhoud en de studie van het kind. Het meerderjarig kind dient zelf een procedure te starten indien de ouder(s) niet vrijwillig willen bijdragen. Het kind kan een van zijn ouders machtigen om de procedure te voeren.

Lees meer over kinderalimentatie

Niet nakoming alimentatieverplichting

Als eenmaal de alimentatieverplichting, duur en hoogte bepaald is, is het altijd mogelijk dat een ex-partner de verschuldigde alimentatie niet, of niet tijdig betaalt. U staat dan voor een groot probleem. U maakt wel kosten, maar krijgt niet het geld waar u recht op hebt.

Indien uw ex-partner de kinderalimentatie en/of partneralimentatie niet betaalt, kunt u het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen. Dit is een organisatie die kosteloos alimentatie voor u int. U kunt alleen gebruik maken van dit bureau indien u voldoet aan de voorwaarden die gesteld worden. De site van het LBIO geeft u voldoende uitleg over de door haar gestelde voorwaarden. Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan kunt u altijd een advocaat inschakelen. Wij helpen u graag met het innen van de verschuldigde alimentatie.

Neem vrijblijvend contact op

Advocaten alimentatie

Hemmes & De Boer advocaten is gespecialiseerd in alimentatiezaken. Op een betrokken en resultaatgerichte wijze gaat mr H.M. Hemmes-Boer  aan de slag met uw zaak. Samen met u kijkt zij naar de verschillende mogelijkheden om snel tot de beste oplossing te komen.

Meer informatie over alimentatie?

Bel naar 0524 - 52 33 33

Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier voor meer informatie.

Hemmes Advocatuur is gevestigd in Coevorden, Drenthe.

Update: 19-02-2020

Neem vrijblijvend contact met ons op

Naam: *
E-mail: *
Telefoonnummer:
Vragen of opmerkingen: *
 

Velden met een * zijn verplicht.